GUATEMALA FINCA LA SENDA BOURBON

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 7 dni
Cena: 64,00 zł 80,00 zł 64.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

FINCA LA SENDA BOURBON



Nuty sensoryczne: POZIOMKA, KWIATY GŁOGU, BIAŁA BRZOSKWINIA, DOJRZAŁA GRUSZKA, CZERWONE WINO

Lokalizacja: CHIMALTENANGO, ACATENANGO, CHIMALTENANGO, GUATEMALA

Farma: FINCA LA SENDA

Producent: ARNOLDO PEREZ MELENDEZ AND MARIA EUGENIA ESCOBAR


Odmiana botaniczna: BOURBON

Metoda obróbki: DOUBLE CARBONIC MACERATION

Wysokość uprawy: 1550-1970 m n.p.m.

Kolekcja: LIMITED

Poziom wypału: FILTER

Waga: 125 g

O kawie: 

Historia plantacji Finca La Senda rozpoczyna się w latach 40. XX wieku. Założył ją ojciec Arnoldo Pereza Melendeza, dzisiejszego współwłaściciela. Plantację i zaawansowaną technologicznie stację obróbki prowadzi wraz ze swoją żoną Marią Eugenią Escobar.

Plantacja znajduje się nieopodal Aldea El Socorro w Acatenango (Gwatemala). Rozciąga się od granic wsi, ąż po górę Balàm (w tłumaczeniu „jaguar”). Kawa kilku odmian botanicznych jest tam sadzona i uprawiana pomiędzy 1550 a 1970 m n.p.m. na areale 27 ha.

Arnoldo Perez Melendez urodził się na plantacji i całe życie spędził zajmując się kawą. Wszyscy pracownicy plantacji, podobnie jak on, są „tutejsi”. W 2017 r., po wizycie konsultanta zajmującego się kawą specialty, małżeństwo farmerów zainwestowało w budowę mokrego młynu, który był gotowy do użytku jeszcze pod koniec tego samego roku. 

Wykorzystali swoje doświadczenie, aby produkować kawy najwyższej jakości, eksperymentując i ciągle udoskonalając praktyki związane z kontrolowaną i beztlenową fermentacją. Małżeństwo Perezów wkłada ogromny wysiłek w pielęgnację drzew, zbiór jagód kawowca, selekcję, kontrolując do granic możliwości proces fermentacji i schnięcia w cieniu. 

Drzewa kawowca odmiany botanicznej Bourbon rosną w wyższych partia plantacji położonej na zboczach plantacji Finca La Senda. 

Poddano je procesowi podwojonej beztlenowej maceracji. Proces ten jest zbliżony do produkcji wina, w uproszczeniu polega na umieszczeniu epigynicznych jagód kawowca w całości w beztlenowym środowisku szczelnie zamkniętego pojemnika, na określony czas. Smaki miąższu przenikają do ziarna, dając oryginalne smaki i aromaty.

Jeśli chcesz zagłębić tajniki obróbki kawy, zapraszamy na szkolenia z modułu Green Coffee prowadzone przez naszego Authorized SCA Trainer Krzysztofa Blinkiewicz. Vouchery na kursy Coffee Skills Program znajdziesz pod tym linkiem. 

Ziarno to jest najprawdopodobniej najlepszą części plonu Państwa Perezów w obecnym roku. Dzięki współpracy z Jolą Czermińską i Agatą Pudelek z 88Grains udało nam się zakupić całość tego mikrozbioru.

Palimy go w małych porcjach w naszym samplerze Giesen WPG1, który idealnie naśladuje warunki obecne w naszym piecu Giesen W15A. Każdą porcję kawy palimy na Twoje zamówienie, w taki sposób, że w paczce znajdzie się niemal cały uzysk z zasypu produkcyjnego. Pozostała, niewielka część posłuży nam do bieżącej kontroli jakości wypału, byśmy mogli bez cienia wątpliwości dostarczyć Ci kawę w optymalnej jakości sensorycznej.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl