NICARAGUA LOS PINOS [CASCARA]

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 7 dni
Cena: 36,00 zł 36.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Nuty sensoryczne: DOJRZAŁE OWOCE PESTKOWE, CYTRUSY, CZARNA HERBATA

O kawie:

Większa część farmy Los Pinos leży na terenie rezerwatu przyrody Salva Negra. Wzdłuż plantacji płynie rzeka, latają tam papugi i kolibry, a cały proces produkcji kawy zielonej odbywa się bez użycia energii elektrycznej i paliwa!

Początek plantacji Los Pinos odnajdujemy pod koniec XIX wieku. Została ona założona przez niemieckich osadników, później odkupiona przez nikaraguańską rodzinę Corrales. Jeden z XX-wiecznych konfliktów zbrojnych zmusił właścicieli do tymczasowego opuszczenia gospodarstwa. Dopiero po powrocie Corralesowie ochrzcili ją Los Pinos, jako nawiązanie do sosnowych zagajników rosnących wokół farmy. Te drzewa wspomagają uprawę kawowca - korzenie drzew iglastych zatrzymują wilgoć w glebie, zapewniając w ten sposób stały dopływ minerałów dla kawowców.

Współczesnym właścicielem farmy jest Byron Corrales, reprezentujący trzecie pokolenie producentów kawy w rodzinie. To on w latach 80. podłożył podwaliny pod dzisiejszą jakość i renomę kaw z Los Pinos. Wówczas Nikaragua miała ograniczone możliwości eksportu kawy za granicę, a Byron przekonany o potencjale sprzedażowym swojej kawy wyruszył w podróż do USA, aby znaleźć firmy zainteresowane kupowaniem jego kawy. Udało mu się nawiązać międzynarodową współpracę, z których należy podkreślić pracę z z Paulem Katzeffem - jednym z współzałożycieli Specialty Coffee Association of America. Dzięki Katzeffowi, prezydent Ronald Reagan zniósł embargo na przywóz towarów z Nikaragui. A sam Byron stał się jednym z prekursorów ruchu specialty w tym kraju.

Cascara, którą możecie spróbować w Autumn Coffee Roasters pochodzi z kaw obrabianych metodą naturalną, z odmian botanicznych catuai, sarchimor i caturra. Suszona była na słońcu, rozłożona na łożach afrykańskich. Po zaparzeniu w metodach przelewowych daje kompleksowy profil słodkich, dojrzałych owoców, cytrusów i czarnej herbaty.

Lokalizacja: SALVA NEGRA, MATAGALPA, NICARAGUA

Producent: BYRON CORRALES

Stacja obróbki: LOS PINOS

Odmiana botaniczna: CATUAI, SARCHIMOR, CATURRA

Metoda obróbki: NATURAL

Wysokość uprawy: 1400 m n.p.m.

Kolekcja: REGULAR SPECIALTY

Waga: 200 g

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl