UGANDA VANOMA [AQUA BATCH]

vanoma_shoplo
  • promocja
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 7 dni
Cena: 29,60 zł 37,00 zł 29.60
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Nuty sensoryczne: JAGODA, WIŚNIA, WANILIA, MLECZNA CZEKOLADA

O kawie: 

Kawa z kooperatywy w Buzibiti, która została poddana pilotażowemu procesowi obróbki, opracowanemu przez specjalistów z firmy Latorre & Dutch - importerowi zielonemu ziarna, który od kilku lat intensywnie pracuje nad wdrażaniem w krajach producenckich projektów podnoszących jakość zielonego ziarna i wyników oceny sensorycznych kaw specialty. 

Ich projekt eksperymentalnych metod procesowania kawy po zbiorze nazywa się Pura Cepa, a metoda kontrolowanej na poziomie mikrobiologicznym fermentacji owoców i ziaren kawowca została nazwana Aqua Batch. Jest to rodzaj fermentacji beztlenowej, do której dochodzi w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Jagody kawowca zostają obrane w pulperze, jakby były przygotowywane do obróbki mokrej (washed), ale zamiast trafić do rynien fermentacyjnych, wlewane są do tanków, z których wypompowuje się powietrze. Do tanka wsypywany jest „kefir” - opracowana przez naukowców mieszanka bakterii mlekowych i drożdży, która przejmuje kontrolę nad fermentacją i wzmacnia pożądane smaki w kawie. W trakcie procesu regularnie kontrolowane są takie zmienne, ważne w procesie poprawnej fermentacji ziaren, jak: pH, czas, PPM, temperatura, zawartość cukru i liczebność populacji bakterii fermentacyjnych.

W efekcie Vanoma to espresso o wyjątkowych, jak na Ugandę, walorach smakowych: jagód, wiśni, wanilii i mlecznej czekolady.

Lokalizacja: BUZIBITI, UGANDA

Odmiana botaniczna: BOURBON, SL28, S798

Metoda obróbki: PURA CEPA AQUA BATCH

Wysokość uprawy: 1600-1800 m n.p.m.

Kolekcja: ESPRESSO COLLECTION

Waga: 250 g / 1000 g

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl